НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 26 June 2024, 00:55

Головна » 2016 » Травень » 06

Цього ж самого 1863 року, знаний як рік "Валуєвського указу” у львівському часописі "Мета”, ч.4, яка виходила тільки два роки (1863-65) вперше був надрукований вірш (за підписом Тараса Шевченка. Чому саме за підписом Шевченка? Мабуть тому, що не було точних даних, кому належав цей поетичний текст) Павла Чубинського (1839-1884), до якого скомпонував музику знаний вже в Галичині Композитор Михайло Вербицький, який тоді вже жив у селі Млини, Яворівського повіту. Ця пісня швидко популяризувалася і виконувалася як гімн на різних святах та урочистостях. На величавому концерті знов у честь Т.Шевченка, перший раз, 10 березня 1865 року в Перемишлі, "Ще не вмерла Україна” завершувала святково-імпрезову програму. Поряд увертюр до опер Моцарта «Тит” і Буальдʼє»,  «Біла дама» виконувалися хорові твори Лаврівського і Вербицького.
Цю саму пісню почув митрополит Спиридон Литвинович, яку співали всі зібрані присутні в його резиденції при катедрі св. Юра під час новорічного свята у Львові 1867 року. Перший шевченківський концерт тут прозвучав у 1868 році. Він був важливою культурною подією, на якому виконано ряд хорових творів Вербицького, Вахнянина і Матюка. У програмі цього концерту також заспівали як гімн "Ще не вмерла Україна”. Вперше вона була надрукована з нотами у львівському збірнику "Кобзар” у 1885 році.

З повним текстом роботи "Творець українського гімну" учасниці конкурсу "Славетні імена України - 2015. Михайло Вербицький" Софії ГАПАК Ви можете ознайомитись за адресою:
Категорія: Митрополит Литвинович | Перегляди: 838 | Автор: NADRICHNE | Дата: 06 May 2016 | Коментарі: (0)



Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA