НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар
«  Листопад 2012  »
НдПнВтСрЧтПтСб
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 9
Гостей: 9
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 26 June 2024, 07:56

Головна » 2012 » Листопад » 25


СВЯТИЙ ЙОСАФАТ - ПОСЛІДОВНИК ХРИСТА
Певне такою була Божа воля, щоб св. Йосафат, архієпископ Полоцький, своєю кров'ю зросив ниву св. з’єднання. Той пастир мав, як і наш Спаситель, Ісус Христос, пролити свою кров за правду, і нею довершити справу св. єдності. Проти нього обернуться всі ті, що отцем його називали, а ті котрим він чинив добро, проллють його кров.
До Полоцька чимраз частіше доходили вісті, що вітебчани вирішили пролити кров свого владики. Не зважаючи на те, Св. Йосафат в кінці листопада вирішив їхати до Вітебська.
– "Знаю, що хочуть мене убити – говорив Святий – але знаю і те, що святі Отці віддавали життя за віру”.
Щасливо прибув Йосафат до Вітебська й, хоч цілий Вітебськ кипів злістю й ненавистю до нього, він спокійно взявся до своєї праці, мовби він не був предметом цього гніву. Годив розгніваних, поучував, сповідав, відправляв Богослуження. Коли на Св. Димитрія говорив проповідь до своїх убивців, то взяв собі на науку ці слова з Євангелія: "Прийде година, що кожний, хто уб’є вас, думатиме, що службу приносить Богові” (Йоан. 16, 2). Між іншим говорив до них: "Ви, вітебчани, шукаєте моєї смерті; по ріках, мостах, дорогах, вулицях засідаєте на мене. Але бачите – я сам добровільно приходжу до вас, щоби ви знали, що я є вашим пастирем. Дав би Бог, щоби я за вас, за святу єдність, за престол Петра й його наслідників – римських єпископів, віддав свою душу!” Хотів Св. Йосафат повчити своїх підданих і привести до опам’ятання, як колись Божественним Спаситель хотів опам’ятати зрадника Юду, також свого підданого й учня. Та на закам’янілого грішника нема ліків.
Ще один приклад любові Йосафата. За чотири дні перед своєю смертю, запросив до себе свого найбільшого ворога, а потім убивцю Наума Вовка, радника Вітебського і, прийнявши його дружно, переконував, щоб той погодився з одним чоловіком, із котрим гнівався. Коли ж Наум не дався схилити до нього, передбачив йому, що коли не погодиться, то вмре насильною смертю. Наум не послухав, а через кілька тижнів потім за участь у вбивстві свого пастиря скінчив своє життя під катівською рукою.
Вже давно зробили вітебчани заговір на життя Святого Йосафата. Треба було лише знайти якийсь привід, котрим можна би було покрити злочин. Ще перед приїздом Святого до Вітебська ухвалено на одному із міських засідань зневажати владичу службу, а коли владика заступиться за неї, тоді явно напасти на палати і сповнити свою диявольську справу. Так і сталося. Як лише по приїзді владики показалася служба в місті, або вийшла де поза палату, схизматики зневажали її, погрожували, били, кидали камінням. Св. Йосафат просив усіх слуг, щоби зносили кривди терпеливо й заховувалися спокійно. В таких обставинах пережив Св. Йосафат зі своїми слугами в Вітебську два тижні. Задовго, однак, було чекати схизматикам, постановили проте якнайшвидше сповнити свій злочин. 11 листопада в суботу зібралися ще раз до ратуші й під проводом Наума Вовка й Симеона Ніші, найбільших ворогів Св. Йосафата, вирішили не відкладати далі, наступного дня, в неділю, напасти на палату й убити зненавидженого владику. Схизматицький священик Ілія мав докучати службі Йосафата, а коли би служба побила його за те, або ув’язнила, тоді на даний із ратуші знак домовлено вдарити в усі дзвони, а нарід мав громад ... Читати далі »
Категорія: | Перегляди: 1458 | Автор: NADRICHNE | Дата: 25 November 2012 | Коментарі: (0)



Сьогодні, 25 листопада, виповнюється 100 років найстаршій жительці нашого села Білан Пелагеї Павлівні.
Вона стала першою людиною за багато останніх десятиліть історії Надрічного (Дрищева), яка дожила до такого видатного віку.

Категорія: | Перегляди: 1252 | Автор: NADRICHNE | Дата: 25 November 2012 | Коментарі: (0)



Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA