НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар
«  Серпень 2017  »
НдПнВтСрЧтПтСб
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 28 September 2024, 23:58

Головна » 2017 » Серпень » 28

Лук’янова М.М.
 кандидат економічних наук, старший викладач Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» 

 ДО ПРОБЛЕМИ ЗГУРТОВАНОСТІ СІЛЬСЬКИХ ГРОМАД 
THE PROBLEM OF RURAL COMMUNITIES COHESION
У статті наведено теоретичні аспекти проблем згуртованості сільських громад, сприяння налагодженню діалогу між місцевими жителями у вирішенні питань спільної життєдіяльності та розвитку. Виділено основні ознаки згуртованої громади. Узагальнено індикатори згуртованості громад. Проведено оцінку рівня громадської згуртованості в Україні загалом та сільській місцевості зокрема. Здійснено апробацію якісних індикаторів згуртованості на прикладі громади села Надрічне Тернопільської області. Ключові слова: громада, згуртованість громади, соціальна взаємодія, індикатори згуртованості громади, зрілість громади.

Спробуємо апробувати якісні індикатори згуртованості на прикладі громади с. Надрічне Бережанського району Тернопільської області. Станом на 1 січня 2017 р. сільська громада нараховувала 741 особу (200 дворів), з них 55% – особи працездатного віку, 16% – молодь до 28 років, 24% – пенсіонери.
Оцінка приналежності. Самоідентифікація з категоріями «Надрічне» чи «Дрищів» (назва села впродовж 1420–1946 рр.) є невід’ємним соціально-психологічним феноменом для жите- лів та осіб, що тут народились. 14 серпня 2016 р. у Надрічному пройшло громадське обговорення, а згодом і позачергова сесія сільської ради, на яких одноголосно відхилено проекти створення об’єднаних територіальних громад, до яких увійшли б усі населені пункти Бережанщини та місто обласного значення Бережани. Натомість існує чітке бачення Надрічного як адміністративного центру об’єднаної територіальної громади Біщівської, Жуківської, Надрічнянської, Рекшинської та Урманської сільських рад як історично, ментально, родинно та географічно споріднених.
Оцінка взаємодії в громаді. На території сільської ради функціонують Надрічнянська громадська організація «Надрічне» та орган самоорганізації населення – вуличний комітет «Джерело-3». За тісної співпраці з місцевою радою перша організація втілює навчально-спортивні проекти (залучення ресурсів для проведення ремонту школи, участь футболь- ного клубу «Надрічне» в чемпіонатах і кубках району), друга – акцентована на вирішенні господарських проблем (зокрема, система водопостачання села). Громада села збирає добровільні фінансові пожертви для підтримки її членів у періоди соціально-економічної скрути (важкі хвороби людей, загибель великої рогатої худоби).
Громада за участю місцевих підприємців бере активну участь у роботі волонтерського центру «Бережани». Оцінка взаємодії з місцевою владою. У жовтні 2015 р. на чергових місцевих виборах переміг з 88% голосів виборців в. о. Надрічнянського сільського голови, секретар Надрічнянської сільської ради В.В. Баран. Кількість звернень до сільської ради та їх позитивне вирішення суттєво зросли у порівнянні з попередніми роками. Це пояснюється креативністю і новаторським підходом до роботи нового голови.
Прикладом роботи молодого очільника громади є ремонт мосту в селі Надрічне в 2015 р. та реконструкція дороги обласного значення О200101 «Бережани – Розгадів» у 2016 р. Востаннє ремонтні роботи тут проводились більше 15 років тому. Варто зазначити активне залучення до вирішення проблем відновлення дорожнього покриття місцевої громади. Зокрема, було організовано перекриття проїзду мостом через річку Золота Липа для вантажного автотранспорту агрохолдингу «Мрія», у результаті чого міст було відремонтовано за участю агрохолдингу – ними перераховано близько 30 тис. грн. на рахунок філії «Бережанський автодор».
Громадою реалізовано енергоефективний проект у Надрічнянській ЗОШ І-ІІ ст. на загальну суму близько 827 тис. грн., у тому числі 80% за рахунок Фонду регіонального розвитку і 20% – співфінансування з районного бюджету.
З метою підвищення соціальної взаємодії в громаді з її членами ведеться висвітлення новин у мережі Інтернет: nadrichne.org.ua, https:// www.youtube.com/user/nadrichne, сторінки в соціальних мере ... Читати далі »
Категорія: | Перегляди: 679 | Автор: NADRICHNE | Дата: 28 August 2017 | Коментарі: (0)



Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA