НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар
«  Вересень 2024  »
НдПнВтСрЧтПтСб
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 28 September 2024, 23:17

Головна » Митрополит Литвинович


Наприкінці ХІХ століття в Галичині прихильники москвофільства почали піддаватися впливам "погодінської колонії" і замість народної української мови стали запроваджувати у церкві і школі церковно-слов'янську мову.
Розуміючи велику загрозу цього процесу для українського національного відродження 25 жовтня 1859 року наш славний земляк митрополит Спиридон Литвинович видав куренду, в якій сказав: „Зроблено сумне спостереженнє, що в останних роках повстало в руській літературі змаганнє увести в ній малозрозуміле для народу нарічіє. Се змаганнє проявило ся не тільки в пресі, що тепер хилить ся до швидкого упадку, але і численні проповідники та катехити уживають у своїх проповідях і шкільній науці церковно-славянських форм, погорджуючи народним говором, при чім ідуть за мильним розуміннєм відношення літурґічної мови до народної — декількох непрактичних молодих письменників. Таке змаганнє не тільки здержує розвиток підпираної правительством руської літератури, але шкодить також научуванню народу в церкві і школі. Митрополичий Ординаріят мусить виступити проти такого надужиття і поручити підлеглим йому органам придержувати ся строго руських язикових форм. Успіх руської народної літератури лежить в інтересі не лише самої людности, але і держави і церкви. Булоби шкідливою політикою: бажаннє опирати руську літературу на мові, далекій від духового життя нашого народу. Церковно-славянська мова належить безперечно до мертвих; піднесена насильно до ролі руської літературної мови і накинена народови на духовий чинник, здержалаб усякий його духовий розвиток і піддаючи ся неминучому розкладови під впливом народних говорів, мусілаб або знов уступити або, піддержувана насильно писменниками, довелаб до витворення продукту, що вже повстав на тій самій дорозі: до московського нарічія. Такий вислід у Русинів, пройнятих уже свідомістю окремої національної індівідуальности, рівнав би ся їх самовбійству. З тої причини Митрополичий Ординаріят приказує строго всім душпастирям і катехитам уживати в проповідях, промовах до народу і при науці релігії лишень руської народної мови і уважати на те, щоби в школах, підчинених церковній власти, відбувала ся наука на чистій народній мові".

Куренда — церковне або світське розпорядження, послання.

Категорія: Митрополит Литвинович | Перегляди: 1016 | Автор: NADRICHNE | Дата: 25 October 2013 | Коментарі: (0)



6 грудня виповнюється 202 роки з дня народження видатного сина нашого села Спиридона Литвиновича. В історію України він увійшов як Митрополит Галицький, Архієпископ Львівським та єпископ Кам'янецький (1863-1869), депутат-віриліст Галицького сейму (1861-1869), член Державної ради Австрійської імперії, посол і віце-президент Австрійського райхсрату (1861–1864). Проте, окрім великої церковно-державницької роботи, Спиридон Литвинович був й знаним автором патріотичних поезій, зокрема, слів до популярної старогалицької пісні «Руський молодець» («Я щасний руську матір маю»).

***
Я щасний, руску матір маю
Я щасний, руску матір маю,
І ревний русин мій отець,
Я тим над все ся величаю,
Щом щиро рускій молодець.
До руской пісні в моїй груди
Аж скаче серденько моє.
Для руской слави мої труди,
Для руской віри серце бє.

Сли дасть мні Бог небесний віру
Голосити руским дітем,
Серця їх по Христа приміру
Роз’яру милости огнем! ... Читати далі »
Категорія: Митрополит Литвинович | Перегляди: 1403 | Автор: NADRICHNE | Дата: 06 December 2012 | Коментарі: (0)



Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA