НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар
«  Листопад 2014  »
НдПнВтСрЧтПтСб
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 01 July 2024, 01:35

Головна » 2014 » Листопад » 4 » Літній виїзд
17:45
   Літній виїзд
Чудові краєзнавчі статті публікує автор "neo7777vitaha" на своїй сторінці в блогохостингу livejournal.com. Пропонуємо Вашій увазі опис села Надрічне, що увійшов до статті "Літній виїзд. День 1.Ч.3: Розгадів-Краснопуща-Урмань-Надрічне".

***
Надрічне(до 1946р.-Дрищів)-село Бережанського району,перша письмова згадка про яке датується 1420р.тоді ж надано магдебурзьке право.
Церква Св.Миколи.Фасад

На сьогоднішній день у Надрічному є три храми - деревяна церква Св. Миколая (1777 р.), нова мурована церква св. Йосафата (2000 р.) і покинутий костел (1914 р.).
Два храми...

Є дві легенди про те, як деревяна церква опинилася в селі: перша з них розповідає, що мешканці села в 1777 р. купили церкву в орендарів-євреїв з містечка Рогатин і відразу перезли до Надрічного. Будівлю зібрали, очевидно, на місці попередньої деревяної церкви. Друга легенда трохи містична. Церкву в розібраному вигляді везли в якесь село на території теперішньої Львівської обл. В Надрічному, на схилі гори воли, які тягнули дерево, зупинилися і далі не рухалися. Люди сприйняли це як знак з неба і вирішили залишити церкву в селі і поставити на тому місці.
Новий храм та образи святих на плитці(!)

Рік будівництва храму "1777" вирізьблений на одному з брусів зрубу.
Дзвіниця
Тризрубна одноверха церква була парафіяльною (до неї налажала філіальна церква з Урмані). Вхідну частину будівлі змінили, коли розбудували і надбудували присінок. Радянська влада в липні 1964 р. примусово закрила церкву. Святиню не використовували за прямим призначенням до початку 1989 р. Тоді громаді УГКЦ віддали в користування церкву, в якій 30 квітня 1989 р., після ремонту, провели перше богослужіння.
Храм.Тил

Стара будівля фізично не могла вмістити всіх парафіян, тому громада почала будівництво нової церкви Святого Йосафата, яку освятили в 2000 р.
Церква Св.Миколая.Профіль

За церквою знаходиться цвинтар.
Фото

Щодо костелу який знаходиться в центрі села, на узбіччі центральної дороги, над річковою долиною,то інформації про нього фактично немає.
Готичний костел з дзвіницею

 За однією з версій костел збудовано в 1914 р., як громадську каплицю католицької громади. В 1881 р. в описі села з польського словника про костел не згадується, а написано, що 101 католик села відвідують службу у сусідньому селі Біще.
Костел із сигнатуркою

Архітектурий стиль костелу дуже схожий на костел в Полянах (село Золочівського р-ну). Отже, знову ж таки, можна припустити, що і цей костел збудував відомий львівський архітектор Юліан Захаревич. Костел закинутий. В середині, куди можна потрапити через пролом у вівтарній частині, пустка і вологість. Та будівельний матеріал, що лежить поблизу храму свідчить про те, що храм відновлюватимуть(?).
Дзвіниця

Стеля та дах ще зберезлася, що дає можливість без значних затрат відновити споруду. Неподалік костелу знаходиться дзвінниця збудована також з цегли.
Костел.Профіль

Категорія: Історія | Переглядів: 1110 | Додав: NADRICHNE | Теги: історія, костел, церква | Рейтинг: 0.0/0

Всього коментарів: 0
omForm">
avatar


Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA