НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар
«  Липень 2024  »
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 01 July 2024, 02:41

Головна » Церква. Духовність


Павло БИЧ:  
"Цього року вечеря напередодні Різдва інша... замість куті, МакДональдз) 
Завтра Інспектуватимемо чи ТомосНаш )))) 
З Різдвом друзі!" /06 січня 2019 року 23:19/ 

"Христос народився! 
Різдвяна літургія Митрополита Київського і всієї України Єпіфанія у Софії Київській
Томос Наш)" /07 січня 2019 року 11:21/ 




Матеріали з facebook-сторінки користувача Павло Бич
Категорія: Церква. Духовність | Перегляди: 704 | Автор: NADRICHNE | Дата: 07 January 2019 | Коментарі: (0)


ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ 
РОЗПОРЯДЖЕННЯ 
ГОЛОВИ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ 

від 25 травня 2018 року      м. Тернопіль        № 4І8-од 

Про статути релігійних організацій УГКЦ сіл Надрічне, Підлісне, Саранчуки та Тростянець Бережанського району у новій редакції
Розглянувши подані релігійними громадами документи, керуючись статтями 12, 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації”,
ЗАРЕЄСТРУВАТИ:
1. Статут релігійної організації ”ПАРАФІЯ СВЯТОГО МУЧЕНИКА ЙОСАФАТА С. НАДРІЧНЕ БЕРЕЖАНСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКО-ЗБОРІВСЬКОЇ АРХИЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ”, зареєстрований рішенням виконавчого комітету Тернопільської обласної ради народних депутатів від 25 серпня 1991 року № 212, у редакції згідно з додатком 1.

Голова обласної державної адміністрації               С.С.БАРНА

Категорія: Церква. Духовність | Перегляди: 708 | Автор: NADRICHNE | Дата: 17 June 2018 | Коментарі: (0)



 13 травня 2018 року. Храм Святого мученика Йосафата. Перше причастя.























 Фото опубліковані в соціальній мережі facebook користувачами Марія Данилюк та Леся Мищишин
Категорія: Церква. Духовність | Перегляди: 757 | Автор: NADRICHNE | Дата: 15 May 2018 | Коментарі: (0)



Дзвін великодніх пісень 
В гурт один кличе нас він. 
День воскресіння - наш день! 






Категорія: Церква. Духовність | Перегляди: 737 | Автор: NADRICHNE | Дата: 19 April 2018 | Коментарі: (0)


Фото з Великодня - 2018 людей Надрічного опубліковані в соціальній мережі facebook 




Категорія: Церква. Духовність | Перегляди: 949 | Автор: NADRICHNE | Дата: 08 April 2018 | Коментарі: (0)


Фото з Вербної неділі - 2018 людей Надрічного опубліковані в соціальній мережі facebook 





Категорія: Церква. Духовність | Перегляди: 959 | Автор: NADRICHNE | Дата: 02 April 2018 | Коментарі: (0)


25 березня 2018 року вулицями Надрічного вже вдев'яте пройшла традиційна загальносільська Хресна дорога. Як і минулоріч, її маршрут пролягав від хреста поблизу господарства Бай - пам’ятки історії місцевого значення «Пам’ятний знак (хрест) на честь скасування панщини (1899 рік)»  до Храму священномученика Йосафата.
Процесію як завжди очолював священик Зеновій БІДУЛА.
Морально-етичні роздуми читали Галина САВЧУК та Марія МОТУРНЯК.
Почергово на кожній з чотирнадцяти стацій дерев'яний хрест несли жителі села об'єднані за професійними (медики; педагоги; влада), демографічними (молодь), територіальними (історичні регіони: Застав, Скрилів, Шпорта та Горішня) ознаками, або ж місією в служінні парафії (братерство; сестринство; матері в молитві; маріїнська дружина; церковний хор)...
Категорія: Церква. Духовність | Перегляди: 783 | Автор: NADRICHNE | Дата: 26 March 2018 | Коментарі: (0)



В 2018 році шопку вперше встановлено в центрі Надрічного.


 *** 
Шо́пка (також різдвяний верте́п, верте́пна скри́ня; італ. Presepe) — різновид вертепу, переважно макет, що зображає вифлеємську стайню, в ніч Різдва Христового. Може бути виконана як у мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов'язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа; залежно від варіацій, в шопці можуть також бути пастушки, скотина, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди і звірі. Встановлення шопок є однією з найпопулярніших різдвяних традицій в Європі та Північній Америці.
За легендою, традиція встановлювати різдвяні шопки започаткував святий Франциск Ассізький. Першу шопку він підготував із благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії 1223 року, щоб перенести акцент у святкуванні Різдва Христового зі світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу. Уже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах; з Італії цю традицію перенесли й на всю Європу, а звідти — в країни Північної Америки. В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях, де традиції їх встановлення успадкувалися від багаторічної приналежності до Польщі.
Шопки можуть значно видозмінюватися. Це стосується як і матеріалу, з якого виготовлені фігури, так і від самого набору фігур. Серед Святого Сімейства можуть зображати відомих політиків чи культурних діячів; персонажі можуть бути зображені в національному одязі чи набувати національних рис обличчя.
У США проти традиції встановлення різдвяних шопок в офіційних установах, школах та лікарнях викликають непоодинокі суперечки. Противники цих традицій неодноразово через суд намагалися добитися заборони на встановлення шопок, мотивуючи це тим, що вони суперечать принципам відмежування держави і релігії та свободи віросповідань.
Найвідоміші різдвяні фігури в Італії виготовляють з ялини скульптори і пильщики з містечка Тезеро, що розташоване високо в Альпах. Ця традиція має багатовікову історію. Уперше за межами містечка основні фігури — Святого Сімейства і волхвів — були установлені святим Вікентієм Паллотті у римському храмі Сант Андреа делла Валле 1842 року. У ХХ ст. фігури з Тезеро стали привозити до Ватикану.
Традицію встановлення шопок на П'яцца Сан П'єтро у Ватикані перед різдвяною ялинкою започаткував Папа Римський Іоанн Павло ІІ 1982 року. Відповідальним за дизайн шопок є відділ проектів Губернаторства Ватикану. Церемонія відкриття щороку відбувається 24 грудня. Цьому передує процедура благословення у Залі Павла VI, де проходять зимові папські аудієнції.
2006 року на правах оренди були виставлені 17 фігурок із Тезеро. Серед фігурок були представлені селяни, флейтист, волинщик і пастух Тітаока із ягнятком, що є типовим персонажем у регіоні Тренто на півночі Італії .
2007 року сцена народження Христа була вміщена у стилізований будинок Йосипа у Назареті, а не Вифлеємі. За поясненням офіційних осіб, шопку виконали у стилі фламандської школи XVI ст. Нетипова шопка сприяла певному творчому пошуку напередодні Різдва в інших італійських містах. Так, у Неаполі перед яслами серед пастухів з'явились фігури Елвіса Преслі і Прем'єр-міністра Сільвіо Берлусконі.
2012 року декорація складалась із трьох частин: центральна присвячена народженню Христа, а бічні — Благовіщенню і принесенню Ісуса до храму. Для шопки традиційно використали фігури з храму Сант Андреа делла Валле, а для сцени Благовіщення — фігури ангелів, привезених з мексиканського штату Пуебла.
Категорія: Церква. Духовність | Перегляди: 862 | Автор: NADRICHNE | Дата: 19 January 2018 | Коментарі: (0)



Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA