НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар
«  Листопад 2016  »
НдПнВтСрЧтПтСб
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 28 June 2024, 17:51

Головна » 2016 » Листопад » 01

Дати селянам вищу ціну на молоко хотіли і у селі Біще Тернопільської області, коли думали про об’єднання громади у кооператив. Голова сільської ради Галина Кізимович каже, що після обрання на посаду вона тривалий час перебувала у пошуку ніші, яку могло б зайняти об’єднання селян. "Спочатку думала про ягідну кооперацію, адже у нас в районі є успішний досвід у кооперативу „Рідний край". Та особливої підтримки громади на такий задум не отримала. Люди вважали, що це буде невигідно”, ― каже вона. Разом із тим селяни постійно жалілися, що ціна на молоко, яку їм пропонують закупівельники, дуже низька. А щоб продати дорожче ― треба їхати у місто, що не всім жителям громади зручно. Так і назріла думка про молочний кооператив.
Тоді очільниця сільської ради звернулася до агрохолдингу «Мрія», який обробляє більшість землі громади. Там допомогли із закупівлею танка-охолоджувача для молока, аналізатора якості «Екомілк», ємності для зберігання молочної сировини, різноманітного інвентарю, та облаштуванням спеціального приміщення. "Всього витрати на фінансування кооперативу перевищили 85 тис. грн”, ― підрахував директор Благодійного фонду «Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк. Також значну підтримку громада отримала від Львівської дорадчої служби. Вони проводили різні семінари, вчили людей як правильно збирати молоко, як відбирати зразки, як проводити аналізи молока і так далі. Також підказали із закупівлею різних препаратів та пробірок, які потрібні для кооперативу. Бюрократичні процеси із написання статуту, реєстрації, громадських слухань пройшли легко. Деякі селяни стали співзасновниками кооперативу.
Запуск кооперативу відбувся нещодавно ― у середині жовтня. Тож поки членів об’єднання не дуже багато (за перший тиждень роботи до «Годувальниці» долучилося близько 50 людей), вони здають не трохи менше 100 літрів молока на день. Раніше ціна коливалася в межах 2,60-2,80 грн. за літр. Станом на 20 жовтня - 4 грн за літр. Дорожче почали платити і інші покупці, які раніше збирали молоко за безцінь.
Нині кооператив охоплює територію Біщівської сільської ради (села Біще і Поручин). У планах ― залучення до співпраці із іншими навколишніми селами: Двірці, Стриганці, Рекшин, Поточани, Надрічне. У кооперативі планують окультурнити пасовища загальною площею близько 60 га, засіяти різними поживними травами, обладнати електропастухами та поділити на зони випасу. В перспективі також збільшення поголів’я рогатої худоби.
Лише на гуртових продажах сировини зупинятися не планують. Вважають, потрібна буде переробка молока на сир та інші молокопродукти. Поки молоко їхнього кооперативу купує місцевий приватний підприємець, який також виготовляє певні види сирів. Селяни мають можливість отримувати кошти за здане молоко уже наступного дня після здачі. Але поки ніхто на це не погоджується. Вважають, що практичніше отримати більшу суму в кінці місяця.

Категорія: | Перегляди: 666 | Автор: NADRICHNE | Дата: 01 November 2016 | Коментарі: (0)



Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA