НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 11
Гостей: 11
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 26 June 2024, 09:14

Головна » 2016 » Червень » 05

ВАСИЛЬ КІНАЛЬ
Народився він 3 червня 1913 р. у селі Дрищеві (з 7.03.1946 р. - Надрічне) Бережанського повіту. Батьки виїхали у США перед Першою світовою війною. Хлопець залишився у Галичині, в родини. Здобув середню освіту в Бережанській гімназії, яку закінчив у 1933 р. Студіював медицину у Познанському університеті.
Там входив до української студентської громади, був її головою. Медичні студії закінчив у 1939 р., відбув лікарську практику у загальному шпиталі та університетських клініках Львова. Став членом Українського Лікарського Товариства (УЛТ).
За більшовиків був секретарем лікарської палати, яку очолював професор Мар’ян Панчишин, аспірантом гінекологічно-пологового відділу медичного інституту. У 1940 р. одружився з мисткинею Ярославою-Дарією Островською.
За німецької окупації був організаційним референтом в Українському Червоному Хресті (УЧХ). В 1944 р. виїхав до Словаччини, працював асистентом гінекологічного відділу шпиталю в Піщанах, пізніше - лікарем суспільної опіки в Іванці над Дунаєм біля Братислави. Під кінець війни – в Авкірху, (Баварія). 1947 р. – емігрував у США, де в Пітсбурзі жив його батько. Відкрив приватну практику у Бронксвіллі (штат Нью-Йорк). У 1978 р. отримав диплом фахівця із сімейної медицини.

ПУНДІЙ Павло. Українські лікарі: Біобібліогр. довід. Кн. 1: Естафета поколінь національного відродження. – Львів; Чикаго, 1994. – С. 97.
Категорія: Василь Кіналь | Перегляди: 811 | Автор: NADRICHNE | Дата: 05 June 2016 | Коментарі: (0)


Складовою декомунізації є не тільки перейменування вулиць, міст чи інших топографічних назв. Одним з головних елементів є розсекречення архівів та визнання комуністичного режиму злочинним. Насправді, це є дуже важливий процесі відбувається він досить швидко. Сьогодні вже реально є доступ до більшості таємних документів, з яких зняли гриф «секретно».

Про це під час прямого ефіру розповів кандидат історичних наук, викладач Українського католицького університету Василь Стефанів спеціально для інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK).
«Процес декомунізації, який тісно пов’язаний з розкриттям архівів, почався ще у 2007і тривав до 2010 року. Саме тоді він був зірваний через зміну влади в Україні. Сьогодні ж подібного вже неможна допустити. Відтак, логіка такої швидкої декомунізації, на мою думку, пов’язана саме з нестабільністю владних кіл та їхніх поглядів»,– вважає історик.
Натомість значна частина країн, які вийшли з Радянського Союзу, пройшли свою декомунізацію ще у 90-х роках минулого століття. Там процес тривав приблизно від 5 до 10 років у різних країнах по-різному.
В Україні ж, один із вагомих аргументів противників декомунізації полягає в тому, що цей процес потребує дуже великих витрат. Натомість в державі сьогодні є важливіші сфери, які вимагають фінансової підтримки.
«Є декілька складових протесту українського суспільства щодо декомунізації. Перший чинник пов’язаний з тим, що є певна інформаційна неузгодженість політики Інституту національної пам’яті, які, можливо, не повною мірою інформують людей про всі сторони процесу. Інший аспект пов’язаний з тим, що є брак інформації безпосередньо на місцях, у місцевих органах влади, які й мали б проводити цю декомунізацію», – пояснив Василь Стефанів.
Відтак, люди бояться нового та незрозумілого, адже не знають, чи вдасться їм з цим впоратися. Деякі припускають, що після перейменування будуть певні юридичні проблеми з новою назвою чи то міста, чи вулиці. Проте юристи запевняють, що подібні питання вирішуються дуже просто.
«Варто все ж таки повертатися до старих назв і забувати комунізм. Українці, які не підтримують декомунізацію, мають розуміти, що їхній прецедент протесту може викликати сумніви й у решти населення, що може взагалі підірвати процес декомунізації в Україні», – підсумував експерт.

Категорія: Творчість | Перегляди: 819 | Автор: NADRICHNE | Дата: 05 June 2016 | Коментарі: (0)



Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA