НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар
«  Лютий 2018  »
НдПнВтСрЧтПтСб
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 29 September 2024, 02:14

Головна » 2018 » Лютий » 7 » Надія Сутар. Школа Українознавства в Детройті
20:31
   Надія Сутар. Школа Українознавства в Детройті

Надія Євгенівна СУТАР (дівоче прізвище: БАРАН) народилась в селі Надрічне, але вже дуже тривалий час проживає в Сполучених Штатах Америки. Понад двадцять років вчителює в Школі Українознавства в Детройті.



День Матері
Posted by Director - 30/05/12 at 10:05 am
22 травня 2012 р.
Хотів подякувати учням передшкілля, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 та 8 кл.; учителькам, пані Галині Бловицькій, панні Оксані Бловицькій, пані Миросі Борищук, пані Люсі Гриців, пані Вірі Курті, пані Світлані Міщанин, пані Ользі Новачинській, пані Ірині Свитці  і пані Наді Сутар; та батькам які допомігли із дуже успішним виступом в День Матері. Ви з великою повагою та ніжністю вшанували наших мамів, та нашу неньку Україну.
Наша українська громада міста Детройт, управа та учителі Рідної Школи, і я дуже гордий із Вас що так гарно привітали Наших любих мамів в цей день. Вам та нашим мамам грімке Многая Літа!
***
Виведення гаїлок в Рідній Школі – Великодний віночок
Posted by Director - 17/04/13 at 12:04 pm
Шановні Батьки,
Хотів подякувати учням передшкілля, 1, 2, 3, 4, 5, 6, та 8 кл.; учителькам, пані Галині Бловицькій, панні Оксані Бловицькій, пані Миросі Борищук, пані Люсі Гриців, пані Вірі Курті, пані Світлані Міщанин, пані Ользі Новачинській, др. Сергію Пасішнику, пані Ірині Свитці, панні Соломії Свитці, пані Наді Сутар та пані Марічці Никифоряк-Нона за дуже успішний, радісний та весняний виступ виведення гаїлок та веснівок. Ви вивели хороводи з любов’ю та радістю, привітали весну та заспівали нам усім грімке та зворушливе «Христос Воскрес!».
Наша українська громада міста Детройт, управа та учителі Рідної Школи, і я дуже гордий із Вас що так гарно зберегли наші тисяч літні традиції. Вам усім грімке Многая Літа!
**
Національна вчительська конференція
Posted by Director - 20/02/15 at 04:02 pm
Кожна пригода — до мудрості дорога.
(Про поїздку на Всеукраїнську Вчительську Конференцію 2014 року)
10-12 жовтня 2014 року у місті Кергонксон, штат Нью-Йорк, відбулася Всеукраїнська Конференція учителів шкіл українознавства США. Цьогорічна Конференція була ювілейна, вона присвячена 60-літтю утворення Української Шкільної Ради в Сполучених Штатах Америки. На конференції були присутні близько 100 українських вчителів з багатьох шкіл Нью-Йорку, Нью-Джерзі, Іллінойсу,Пенсильвенії, Вашинґтона, Огайо, Мериленд, Мічигана. Наша делегація з Детройту налічувала 15 учасників, серед них – колишній директор Рідної Школи – мгр. Андрій Перекліта і теперішня директор школи – Ольга Новачинська.
У перший день Конференції відбулося засідання директорів шкіл, педагогічних дорадників. Із офіційним привітанням до вчителів звернувся Голова Шкільної Ради, д-р. Є.Федоренко. Було заслухано звіти про стан шкільництва, про успіхи, досягнення і проблеми в школах українознавства. Обговорювалися питання щодо забезпечення шкіл новими сучасними підручниками і посібниками, унаочненнями, питання випускних іспитів.
У суботу, 11-го жовтня, зранку відбулося навчання вчителів за секціями. Досвідом викладання тих чи інших предметів поділилися як старші, добре знані в Америці і в Україні, професори, так і молоді, сповнені ентузіазму і нових цікавих ідей, викладачі. Досвідчені вчителі нашої школи також мали що розповісти і продемонструвати своїм колегам з інших штатів. Зокрема, вчителька 2-го класу, п.Віра Курта, виступила із лекцією на тему "Виховання україномовної особистості на творах Т.Г.Шевченка. Вивчення пейзажної лірики Т.Шевченка на заняттях читання і зв’язного мовлення в початкових класах”. Пані Віра використала матеріали, фотосвітлини як з занять у 2 класі так і загальношкільних заходів, присвячених Тарасові Шевченкові у нашій Рідній школі. Мгр.Андрій Перекліта виступив із лекцією "Формування принципів національної свідомості та патріотизму учнів”. Свій виступ він побудував на прикладах подій Майдану, вшанування жертв Голодомору, подій під Крутами, участі учнів школи у Всеукраїнській акції "Листівка для воїна”. Семінари дали можливість кожному з нас почерпнути багато для своєї педагогічної діяльності.
Пополудні цього ж самого дня ми були присутні на урочистому ювілейному засіданні Шкільної Ради. Д-р Є.Федоренко, д-р Ю. Підгаєцький та д-р В.Кривонос ознайомили присутніх з історією виникнення Шкільної Ради, її засновниками, метою і завданням цієї організації на теренах США. Звертаючись до історії, хочу пригадати, що у березні 1953 року в Нью-Йорку на шкільному з’їзді делегатів від освітніх установ, що займалися курсами й школами українознавства, було засновано Шкільну Раду при Українському Конгресовому Комітеті Америки. Першим її головою був Едвард Жарський (1953-1954р.р.), (1961-1977р.р.). Його наступниками були Володимир Калина (1954 – 1961р.р.), Роман Дражньовський (1977-1983р.р.), а з 1983 р. і дотепер – головою Шкільної Ради є д-р. Євген Федоренко. Сьогодні Шкільна Рада (аналог Міністерства Освіти в Україні) координує діяльність шкіл українознавства в США, затверджує і розробляє програми навчання, видає випускні свідоцтва, дбає про освіту вчителів, підвищує їх кваліфікацію, організовуючи щорічні вчительські курси, поширює інформацію та представляє українське шкільництво перед громадою, її організаціями в навчально-виховних, громадських та політичних колах української діаспори та України.
За вагомий внесок у навчання і виховання українських дітей в діаспорі, за багаторічний досвід викладання в школах Українознавства США (більше 15-ти років) Шкільна Рада нагородила українських вчителів Почесними Грамотами. З нашої школи цієї Грамоти були удостоєні аж дев’ятеро вчителів: Мгр.Х.Юзич (31 рік вчителювання), Я.Березовський (29 років), О.Гриців ( 24), Віра Курта (22), В.Бойко (21), Н.Сутар (20), М.Борищук (19), О.Новачинська (18), Г.Бловицька (17 років). Ми насправді були дуже горді, що маємо такий досвідчений і професійний вчительський склад. Учителям, які отримали Почесні Грамоти, в свою чергу, було приємно, що їхня праця була високо оцінена представниками Шкільної Ради.
***
Дзвін Великодньої гаїлки
Posted by Director - 19/04/15 at 09:04 pm
Вкрита легкою, першою зеленню земля радісно вітала  цей величний день, коли всі християни України  втішались воскресінню нашого Господа. У неділю, 12 квітня 2015 року українські парафії церква Непорочного Зачаття м. Гемтремк та церква Святого Йосафата м. Воррен святкували традиційне Свячене. У церковному осередку зібралось чимало гостей, які сьогосні   духовно разом  святкували із усією нашою Україною, адже саме цього дня в Україні, за Юліанським календарем, наші рідні святкували Векикдень. У Рідній Школі м. Детройту більшість учнів- парафіяни саме цих церков. В день Воскресіння Господнього школярі хотіли висловити свою вдячність душпастирям, парафіянам тай усій громаді  за підтримку та молитви.  Учні 3-4 класів Рідної Школи, під керівництвом класних керівників: Ольги Дубовської, Надії Сутар та учителя співів- пані Мирослави Борищук підготували цікаву і дитячу програму «Дзвін Великодньої гаїлки». У суботу, 18 квітня 2015 року, учасники програми повторили виступ для учнів П-7 класів нашої школи.  У святковий зал, під звуки великодніх дзвонів зайшли діти, виводячи гаїлку «Кривий танець». У програмі виступу прозвучали вміло підібрані вірші про Христове Воскресіння, нашу радість . Декламація віршів влучно перепліталась з чудово підібраними веснянками та гаїлками, такими як :«Як сіють мак», « Чижик», «Розлилися води», пісня «Великодні дзвони». У програмі дівчатка  виконували «Танець квіточок», та «Танець ковбаски».    Діти виразно й інтонаційно читали вірші, зігріті величчю духовного піднесення, пов’язаним з цим  християнським святом:
Слухайте, дівчата. Слухайте хлоп’ята
Піснею стрічайте Великодні свята.
Хай дзвенить гаївка, як колись дзвонила,
В ній краса і радість, і весняна сила.
Виступ дітей було доповнено відео та аудіо вставками, які підготував учитель пан Андрій Перекліта.
Присутні у залі радо аплодували нашим юним артистам, відчуваючи єдність духу українців та сили Божої любові.
***
Шевченківське свято в нашій школі
Posted by Director - 03/04/16 at 12:04 pm
«Шевченкові мрії»
Великий син великого народу! Так називають Тараса Шевченка – невмирущого поета, художника, суспільного діяча, який мало не все своє недовге життя боровся за власну свободу та свободу рідного українського народу. Він став символом української нації, одвіку був яскравим світочем на її нелегкій дорозі державотворення. Але разом з тим, він залишався людиною – із власними пристрастями та мріями.
Саме на художньому висвітленні трьох головних життєвих мрій Тараса ґрунтувалося свято пам’яті «Шевченкові мрії», яке відбулося 12 березня 2016 року в «Рідній школі» міста Детройту.  Ця подія була чудово підготовлена та проведена учнями 3-4их та 8-9их класів із залученням  учнів 5-го та 6-го класів під вмілим керівництвом учителів: п. Люби Красій, п.Ольги Дубовської, п.Надії Сутар, п. Ірини Свитки, п. Мирослави Борищук та п. Андрія Перекліти.
До уваги гостей свята були представлені різножанрові номери: художнє читання поезій Тараса та віршів про нього, театральна сценка з життя поета, хорове виконання пісень на слова Великого Кобзаря, колективний танець «Квіти Кобзареві». Усі-го вони були об’єднані спільною ідеєю – показати глядачам Тарасові мрії, – мрію про кращу долю для українського народу, мрію про особисте людське щастя та мрію про вічний спочинок на рідній землі.
Особливою родзинкою свята став іструментальний дует у складі вчителів школи п.Галини Іщук (скрипка) та п. Ірини Свитки (фортепіано).
Чимало нового дізналися учні школи про особисте життя Тараса із відеопрезентації, підготовленої Анастазією Новачинською та п.Ольгою Дубовською.
Сцена була оформлена чудовими декораціями, за що ми всі вдячні п. Дмитру Корендію, п. Марічці Никифоряк та п.Олі Новачинській.
Сподіваюся, ніхто із присутніх не залишився байдужим до побаченого та почутого. Це свято стало чудовим підсумком знань про життя і творчість Великого Кобзаря, які учні школи здобули на уроках в «Рідній школі», а також доброю можливістю вшанувати пам’ять про Нього.

Категорія: Закордон. Діаспора | Переглядів: 797 | Додав: NADRICHNE | Теги: діаспора | Рейтинг: 0.0/0

Всього коментарів: 0
omForm">
avatar


Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA