НАДРІЧНЕ - наше рідне село   
Сайт села Надрічне (до 1946 року Дрищів) Бережанського району Тернопільської області - батьківщини Митрополита Галицького та Архиєпископа Львівського - предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Спиридона Литвиновича (1810 - 1869)
                                            
RSS       
PDA

Авторизація

Сьогодення села

Установи села

Історія села

Спиридон Литвинович

Карти села

Інтернет-описи села

Хмарка тегів
 

Календар
«  Грудень 2017  »
НдПнВтСрЧтПтСб
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Пошук на сайті


Пошук (google)


Наша кнопка



Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Flag Counter


Швидке спілкування

Вітаю Вас, Гість · RSS 02 June 2024, 00:03

Головна » 2017 » Грудень » 08

 Личаківський некрополь, Гробниця Львівської Капітули 
25 листопада ц.р. на Личаківському цвинтарі  Митрополит та Архиєпископ  Львівський УГКЦ Ігор  відслужив панахиду  та  провів чин освячення таблиці з іменами похованих 3-х митрополитів, 23-х єпископів та  1-го священика УГКЦ   ХVIII-ХІХ  ст.   в гробниці Львівської капітули. 
До недавна, ця гробниця була запущена, пошкоджена, не було достеменно відомо, хто тут був похований, бо не було таблиці з іменами захоронених. 
Клуб української греко-католицької інтелігенції взявся реставрувати, дослідити історію гробниці, віднайти документи про похованих в ній духовних осіб і закласти таблицю з правдивими даними про захоронених.
Після панахиди виступили члени Клубу української греко-католицької інтелігенції, завдяки яким була проведена велика робота по відновленню гробниці та виготовленню таблиці з дослідженими  і вивіреними іменами, прізвищами, датами народження та смерті захоронених  тут.
Люди, причетні до цієї благородної справи, це – Роман Грицевич, голова Клубу  української греко-католицької інтелігенції, депутат Львівської міської ради; Василь Шпіцер, член Клубу; Юрій Дубик, архітектор, проектант таблиці. Церемонія завершилась церковним гімном”Боже Великий Єдиний”, у виконанні Національної хорової капели "Трембіта”.

 


***
Так важливо знати їхні імена
Три митрополити, 23 єпископи і крилошани (каноніки високого рангу), один священик – страждалець за Греко-католицьку церкву. Ці заслужені діячі УГКЦ покояться у гробниці Львівської капітули на Личаківському цвинтарі, у його найстарішій частині, на шостому полі, розташованому неподалік входу, ліворуч від центральної алеї.
Саме там відбулася церемонія освячення таблиці з іменами тих, хто покоїться у гробниці.     Освятив таблицю Архієпископ Львівський Ігор (Возьняк). До чину освячення долучились численна громада, голова Львівської ОДА Олег Синютка, музичний супровід здійснювала державна заслужена академічна капела «Трембіта» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Миколи Кулика.

У часи комуністичної влади гробниця була занедбана, пошкоджена і з часом могла зруйнуватись. Із здобуттям Незалежності історичну споруду відновили і реставрували. Не було тільки таблиці з іменами та прізвищами достойників, які тут знайшли місце спочинку. З ініціативи Клубу греко-католицької інтелігенції було проведено величезну роботу – визначили правильність написання імен, прізвищ, років народження похованих митрополитів та єпископів. Меценатом проекту став голова Клубу греко-католицької інтелігенції, депутат Львівської міської ради Роман Грицевич.
Про роботу над таблицею розповів колишній міський го­лова Львова, громадський діяч, дослідник історії міста Василь Шпіцер: «Це було непросто, бо у XIX стол ... Читати далі »
Категорія: Митрополит Литвинович | Перегляди: 668 | Автор: NADRICHNE | Дата: 08 December 2017 | Коментарі: (0)



Безкоштовний каталог сайтів Каталог MyList.com.ua Каталог україномовних сайтів Україна онлайн LogUA-Сервіс статистики та рейтинг україномовних сайтів. Топ сайтів України. Каталог
сайтів України Каталог веб ресурсів Тернопільщини
При будь-якому використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт є обов' язковим!

Всі права захищені © 2012-2024   NADRICHNE.ORG.UA   NADRICHNE.AT.UA